Papirkurven

I denne artikel fortæller vi om alt, du skal vide om Papirkurven på Onlime.dk.

Mathias avatar
Skrevet af Mathias
Opdateret over en uge siden

Kort sagt er Papirkurven stedet, dine slettede og ændrede filer havner – og her du kan gendanne dem i op til 30 dage.

Indholdsfortegnelse

Hvad er Papirkurven?

Papirkurven på Onlime.dk ligner papirkurven på Windows og Mac.

Når du sletter en fil eller en mappe, bliver den flyttet til Papirkurven. Her bliver den liggende i 30 dage, før den bliver slettet permanent. Når den er slettet efter denne periode, er der ingen mulighed for gendannelse.

Perioden på 30 dage giver dig tid til at gendanne slettede og ændrede filer.

Hvilke filer slettes, og hvordan slettes de?

Der er 2 måder hvorpå filer slettes og lander i Papirkurven:

Filer du selv sletter

Alle filer du selv sletter bliver flyttet til Papirkurven:

Filer som ændres, omdøbes, flyttes eller på anden måde redigeres

Når du har automatisk backup af dine mapper på din computer, opdaterer og sikrer Onlime automatisk nye og ændrede filer i de valgte mapper. Når en fil blive redigeret eller omdøbt, bliver den ældre version af filen lagt i Papirkurven.

Den nyeste version af en fil bliver naturligvis liggende, præcis hvor du har placeret den.

Den nyeste version af en fil bliver aldrig slettet, medmindre du selv gør det.

Versioner af filer, som bliver lagt i Papirkurven er versioner, som i forvejen ligger på vores servere. Dermed er det ikke de egentlige, originale filer, som bliver lagt i Papirkurven men tidligere versioner, som ellers ville ligge og "samle støv” på vores servere.

Har du modtaget en e-mail om slettede filer?

Når der pludseligt bliver flyttet mange filer til Papirkurven jf. ovenstående på én gang, reagerer vores system ved at sende dig en e-mail om det.

E-mailen er udelukkende en notifikation, som skal gøre dig opmærksom på, at der er sket en stor forandring i dine filer. Beskeden gør dig opmærksom på ændringen, og du kan evt. gennemgå dine mapper og filer for at undersøge, hvorfor de er blevet ændret.

Der er en række helt normale situationer, hvor mange filer kan blive ændret på én gang.

• Hvis du har backup af en programmappe eller en systemmappe:

I denne type mapper findes der ofte tusindvis af midlertidige filer, som ændres løbende, når din computer er tændt og du bruger forskellige programmer.

Generelt anbefaler vi ikke, at du tager backup af denne type mapper. Disse typer mapper findes som regel under din brugermappe på computeren (f.eks. C:/-drevet) eller i en undermappe i mappen Dokumenter.

Vi anbefaler, at du tager en grundig gennemgang af de mapper, som du har tilføjet til backup.

Udelade undermapper hvor der potentielt kan være program- og systemfiler.

• Hvis du flytter en stor mappe, som du har backup af, fra én placering til en anden på din computer. Det kunne f.eks. være, hvis du flyttede en stor mappe med mange filer fra dit Skrivebord til Dokumenter, og du har automatisk backup af begge disse mapper.

• Hvis du har backup af en mappe, som andre programmer også benytter. Dette kunne f.eks. være hvis du har backup af dit e-mailprogram (fx Outlook) eller hvis du bruger et billedprogram som Lightroom.

Der ligger mange filer i Papirkurven - hvad skal du gøre?

For det første, skal du ikke gå i panik, fordi der ligger mange filer i Papirkurven.

Som forklaret ovenfor kan der være flere helt almindelige grunde til, at der ligger mange filer i Papirkurven.

Med det sagt, skal du naturligvis tage det alvorligt, hvis du ikke kan finde den umiddelbare årsag til de mange filer i Papirkurven.

Tag en grundig gennemgang af filer og skab dig et overblik over, hvor de kommer fra, hvis du er i tvivl.

En sådan gennemgang kan omfatte:

• Skab overblik over dine data på de enheder, som du har backup af. Undersøg f.eks. om mapper og filer ligger der, hvor de plejer.

• Vurder om du for nyligt har foretaget ændringer på en enhed, som kan have påvirket dine mapper og filer. Det kan være, at du har installeret nye programmer, formateret en harddisk eller blot ryddet op.

• Undersøg hvilke delte mapper og filer, du har. Er der f.eks. sket mange forandringer i en delt mappe, du har med en ven eller kollega?

• Hvis du benytter Onlime Sync, kan du også her skabe et overblik over mapper og filer.

Start med at kortlægge hovedmapper og overliggende mapper, hvori du har filer og undermapper, som har værdi for dig, og som du allerede har tilføjet til automatisk backup. Arbejd dig herefter igennem undermapperne og filerne.

Gendan filer fra Papirkurven

Du kan gendanne filer tilbage til deres oprindelige placering. Åbn Papirkurven, vælg en eller flere filer og klik Gendan.

Tøm Papirkurven

Hvis du ønsker at frigøre plads på din konto, kan du tømme Papirkurven.

Dette vil slette alle filer og mapper i Papirkurven permanent. Det vil ikke være muligt at gendanne disse filer.